All Posts By

admin-1

Jadi Artis Baru, Dian Hashim Akui Sukar Cari Identiti

By News

By Asraf Aided

Artis baru KRU Music, Dian Hashim akui masih mencari identiti dalam gayanya sebagai penyanyi yang memakai hijab.

Menurut Dian, buat masa ini, masih ramai orang sekeliling yang menyamakan gaya atau wajahnya dengan artis lain apabila siap bersolek. 

Sebenarnya kerap orang cakap saya kejap macam artis itu kejap macam artis ini, biasalah muka apabila disolek tentu akan ada perubahan sedikit.

 “Saya akui susah untuk cari identiti, sekarang pun ramai artis yang memakai hijab, kalau nak jadi seperti Yuna tu memang susah jugalah.

 “Jadi sekarang saya masih mencuba dan mencari gaya dan identiti saya yang tersendiri. 

“Saya lebih selesa pakai apa yang saya mahu, kalau kita pakai apa yang orang tentukan, ia akan jadi lain,” katanya kepada Gempak barubaru ini.

Ditanya sama ada kerap menerima kecaman dari netizen di media sosial, Dian akui masih belum berada di tahap itu.

Bagaimanapun, dia menyedari ada sesetengah pihak yang tidak menyukainya terutama dalam kalangan pelajar fakulti muzik di universiti. 

“Saya belum lagi dikecam di media sosial, tetapi kalau orang yang tak suka tu ada lah. “Bagi saya ia normal, tambahan lagi saya belajar muzik, di fakulti kami ia sudah jadi perkara biasa,”katanya lagi.

#Showbiz: Norman to keep KRU brand alive with apprenticeship

By News

By Aref Omar

KUALA LUMPUR: KRU Music president and CEO Datuk Norman Abdul Halim is planning to find a suitable replacement to take over his CEO post.

Norman, 49, said that the role of spearheading the company should be given to a capable apprentice who would be a younger and mature 30-something.

“Looking at the development of today’s technology, it is important for me to train those who are actively involved in the social media and digital realms. I don’t want the name and brand of KRU’s music company to be eaten up by time.

“If possible with my current age, I would just want to serve as president and be an observer in the further journey of this company. So I am now training university graduates via a management programme.

“Currently, there are four apprentices with the potential to move this label forward. I also want to foster an element of loyalty so that they will remain with this company,” he said in a news report yesterday.

Norman was met during an event to announce a collaboration between KRU Music and Warner Music, which was also attended by Warner Music Malaysia’s managing director Darren Choy.

Talking about the collaboration, Norman said that he believed Warner Music’s capability and experience in digital streaming would be vital to widen the overall reach of music and artistes under KRU Music.

“After Edry made the decision to relocate overseas, I felt as though I had lost a limb in terms of managing this label that was still moving on by itself. In fact, 2018 was a very challenging time for me and Yusry in handling this label.

“However, last year paved the way for a collaboration with Warner Music after several considerations were accounted for. I hope that this three-year partnership will be a fruitful affair,” he said.

KRU Music also introduced several new artistes under its stable, namely Dian Hashim, Fai Ramli, DJ Fateh and Timur Flores.

Dimensi baharu KRU Music – Daripada Berita RTM

By News

By Media Baharu

KUALA LUMPUR, 31 Mac – Bagi membuka ruang lebih luas kepada artis baharu untuk diketengahkan ke pasaran antarabangsa, KRU Music menjalin kerjasama strategik dengan Warner Music Malaysia.

Fokus utama KRU MUSIC kini kepada genre ‘dance’, hip hop dan pop.

Pada sidang media pengumuman kerjasama itu, KRU Music turut memperkenalkan barisan artis baharu di bawah naungannya iaitu Dian Hashim, Fai Ramli, DJ Fateh dan Timur.

‘Abe Kelate’ Asal Turki Handal Rap Bahasa Melayu – “Saya Belajar Dahulu & Hafal Lirik…”

By News

By Asraf Aided

Artis baru di bawah naungan KRU Music,DJ Fateh yang berasal dari Turki sangat berminat dalam bidang rap.

Lebih menarik,DJ Fateh mampu bertutur dan rap dalam Bahasa Melayu. 

“Saya berasal dari Turki tapi menetap di Kota Bharu,Kelantan sejak tahun 2010.”

“Oleh kerana sudah agak lama menetap di sini, saya boleh bertutur dalam Bahasa Melayu selain bahasa ibunda saya Turki, dan Bahasa Inggeris.”

“Jadi,saya belajar Bahasa Melayu dahulu dan hafal lirik lagu rap Bahasa Melayu,” Katanya.

DJ Fateh berkata demikian ketika ditemui di majlis pengumuman kerjasama antara KRU Music dengan Warner Music dan anak syarikatnya, ADA baru -baru ini.

Tambah DJ Fateh,rapper kegemarannya di Malaysia adalah Malique dan Joe Flizzow.

Menurutnya,dua rapper terkenal itu sangat berbakat dan bijak menghasilkan lirik yang bersen dan penuh makna.

“Rapper kegemaran saya di Malaysia adalah Malique dan Joe Flizzow kerana ayat-ayat yang mereka hasilkan sangat bagus dan penuh makna.”

“Rapper kegemaran saya di Malaysia adalah Malique dan Joe Flizzow kerana ayat-ayat yang mereka hasilkan sangat bagus dan penuh makna.”

“Bukan senang untuk hasilkan lirik berseni begitu, pernah juga terfikir unutk hubungi Malique untuk mempelajari ilmu rap dengannya,namun setakat ini saya belum tahu bagaimana untuk menghubunginya,” Katanya lagi

Selain DJ Fateh,KRU Music turut menampilkan tiga lagi artis baru iaitu Dian Hashim, Timur dan Fai Ramli

WARNER MUSIC AND ADA FORM STRATEGIC ALLIANCE WITH MALAYSIAN INDIE LABEL KRU MUSIC

By News

By Murray Stassen

Malaysian indie label KRU Music has formed a strategic alliance with Warner Music and its independent artist and label service, ADA, to market and distribute its artists’ music across South East Asia and worldwide.

KRU Music was founded in 1996 by the singer-songwriters from the band KRU and is one of the longest lasting and most successful artist-owned indie labels in Malaysia.

The label’s roster of artists perform in both English and Malay, including the likes of Fitri Hakim, Forteen, Hazury, Iqwan Alif, Jaclyn Victor, Mojo and Wings.

At a media conference to announce the deal, KRU Music also unveiled the latest additions to its roster including Dian Hashim (pop), Fai Ramli (pop), Fateh (hip-hop) and Timur (pop/dance).

KRU Music says it intends to concentrate on dance, hip-hop, pop and R&B going forward, with other genres being catered for by new sub-labels.

ADA Asia launched in September 2020 as part of ADA Worldwide’s global expansion strategy.

It has since inked a deal with DPM, Indonesia’s largest music company, and last month announced the appointments of widely respected executives Chiou Rei Min as Head of Greater China, Jin Hwang as Head of Korea and Tan Wei Keng as Director, Business Operations.

“WITH THIS COLLABORATION, KRU MUSIC AND OUR ARTISTS CAN LEVERAGE WARNER’S SIZE AND STRENGTH TO ENSURE OUR MUSIC WILL BE MORE VISIBLE ON HUNDREDS OF STREAMING PLATFORMS AIDING ITS DISCOVERY BY THEIR USERS.”

DATO’ NORMAN ABDUL HALIM, KRU MUSIC

Dato’ Norman Abdul Halim, President and CEO of KRU Music, said: “With video and music streaming contributing to the bulk of a music label’s income, independent labels’ and artists’ DIY model of self-distribution is not necessarily ideal.

“With this collaboration, KRU Music and our artists can leverage Warner’s size and strength to ensure our music will be more visible on hundreds of streaming platforms aiding its discovery by their users.

“This will give us more time and energy to focus on other aspects such as the songs, the videos and engaging with our fans.”

“THE LABEL HAS CONSISTENTLY PUSHED BOUNDARIES IN MALAYSIA AND I KNOW WE CAN HELP ITS AMAZING ARTISTS CONNECT WITH AUDIENCES ACROSS THE REGION AND AROUND THE WORLD.”

CHEE MENG TAN, ADA ASIA

Chee Meng Tan, Managing Director, ADA Asia, added: “I’m so excited to be partnering with Norman and the team at KRU.

“The label has consistently pushed boundaries in Malaysia and I know we can help its amazing artists connect with audiences across the region and around the world.

“There’s some great music in the pipeline and I can’t wait for people to hear it.”

“KRU MUSIC IS AN ICONIC LABEL HELMED BY A VERY VISIONARY ENTREPRENEUR IN DATO’ NORMAN ABDUL HALIM.”

DARREN CHOY, WARNER MUSIC MALAYSIA

Darren Choy, Managing Director of Warner Music Malaysia, concluded: “KRU Music is an iconic label helmed by a very visionary entrepreneur in Dato’ Norman Abdul Halim.

“I’ve witnessed how it has revolutionized the music industry with its innovative and significant releases from incredible acts.

“With the digitization of our business, our partnership has immense potential to reshape the Malaysian music industry. Our collaboration will go beyond just supporting releases to include many other projects and initiatives.”

“Muzik Kami Lebih Mudah Dicari…” – Norman Perjelas Kepentingan KRU Music Dengan Warner Music

By News

By Asraf Aided

Label independen terkenal, KRU Music telah menandatangani perjanjian strategik bersama Warner Music dan anak syarikatnya yang menyediakan perkhidmatan label dan artis bebas, ADA, bagi pemasaran dan pengedaran muzik artisnya di serata dunia khususnya di Asia Tenggara.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif KRU Music, Datuk Norman Abdul Halim, kekuatan Warner Music mampu memudahkan carian muzik mereka di platform digital.

“Kami tak ada platform penstriman sebanyak yang Warner Music ada, mereka ada lebih kurang 400 platform penstriman seluruh dunia. 

“Sekarang bukan lagi zaman orang beli CD seperti dulu, bagi saya, artis yang ada lagu di Spotify dan YouTube sudahpun menjadi artis global, tapi macam mana nak buat orang jumpa lagu kita?

“Oleh sebab itu, kami perlukan kekuatan yang ada pada Warner untuk memudahkan carian lagu lagu kami di platform penstriman,” katanya.

Norman berkata demikian ketika ditemui di majlis pengumuman kerjasama KRU Music bersama Warner Music dan anak syarikatnya, ADA di pejabat urusan Warner Music Malaysia petang semalam.

Tambah Norman, kerjasama itu juga akan berpotensi untuk membuka lebih peluang kepada artis lain di Malaysia pada masa akan datang.

“Sebagai permulaan, kami masih menumpukan perhatian pada lagu-lagu di peringkat tempatan, kami berharap akan ada banyak peluang.

“Kalau projek ini berjaya, kita akan buka lebih lagi peluang untuk artis-artis tempatan.

“Kita harus ambil contoh syarikat rakaman atau label di Korea, mereka berjaya mempromosikan artis mereka di peringkat global walaupun menggunakan bahasa mereka sendiri. 

“Jadi kita harus cari acuan kita sendiri kerana prospek sudah ada memandangkan saiz pasaran dari segi penduduk pun lebih kurang sama dengan negara kita,” katanya lagi.

Pada sidang media pengumuman kolaborasi itu, KRU Music turut memperkenalkan barisan artis baru dibawah naugan mereka iaitu Dian Hashim, Fai Ramli, DJ Fateh dan Timur.

Fokus utama KRU Music kini tertumu kepada genre ‘dance’, hip-hop dan pop manakala bagi genre muzik yang lain akan dikeluarkan oleh pelbagai sub-label yang baru dibawah pengurusan mereka.

Perjanjian strategik KRU, Warner dan ADA Asia

By News

By Zulqarnain Abu Hassan

KUALA LUMPUR: Sedar memerlukan pertumbuhan sihat dalam ekonomi industri muzik, label ternama KRU Muzik telah menandatangani perjanjian strategik bersama Warner Muzik dan anak syarikatnya ADA Asia.

Selaku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif KRU Muzik , Datuk Norman Abdul Halim berkata, penstriman video dan muzik menyumbang kepada sebahagian besar pendapatan label muzik, maka model pengedaran ‘lakukan sendiri’ (DIY) oleh label dan artis independen tidak semestinya berkesan.

“Menerusi kerjasama ini, KRU dan artis kami boleh memanfaatkan saiz dan kekuatan Warner dalam kaedah penstriman muzik sentiasa ada. Ini akan memberikan kami lebih banyak masa dan tenaga untuk fokus kepada aspek-aspek lain seperti penerbitan lagu, video dan berinteraksi dengan peminat kami,” ujarnya yang memeterai perjanjian untuk tempoh tiga tahun.

Mengulas lebih lanjut kerjasama itu, Norman mengakui KRU Muzik yang selama 25 tahun ini bekerja secara sendiri tanpa kerjasama luar  dan dia berharap nafas baharu ini akan memberikan lebih banyak peluang optimis.

Sebagaimana Norman, Pengarah Urusan Warner Muzik Malaysia, Darren Choy, turut menyambut baik hasrat KRU Muzik.

“Saya telah menyaksikan sendiri bagaimana KRU muzik merevolusikan industri muzik tempatan dengan  lagu-lagu yang inovatif dan berimpak besar daripada artis-artis yang hebat.

“Dengan pendigitalan perniagaan kami, kerjasama ini berpotensi besar untuk merombak semula industri muzik tanah air. Komitmen kami bukan sekadar pengedaran muzik semata-mata tetapi juga akan melibatkan pelbagai projek dan inisiatif lain,” katanya.

Sementara itu,  bagi pemasaran dan pengedaran muzik artisnya di serata dunia khususnya di Asia Tenggara, pengarahnya, Chee Meng Tan memberitahu, ADA dapat membantu menghubungkan artis-artis mereka yang berbakat ini dengan pendengar di seluruh rantau Asia dan di serata dunia.

Pada sidang media di pejabat Warner Muzik itu, KRU Muzik turut memperkenalkan empat penyanyi baharu iaitu Timur, DJ Fateh, Fai Ramli dan Dian Hashim.

Artis Baru KRU Music, Dian Hashim Tunai Hasrat Ibu Bapa

By News

By Asraf Aided

Penyanyi baru di bawah naugan KRU Music, Dian Hashim akui dorongan ibu bapa merupakan salah satu faktor dia memasuki industri hiburan.

Menurut Dian, ibu bapa sentiasa memberi dorongan kepadanya untuk bergelar penyanyi meskipun mereka tidak berdarah seni.

“Jadi,saya menceburkan diri dalam bidang ini adalah disebabkan mereka dan tentunya mahu mengapai impian saya sendiri,” katanya.

Dian berkata demikian ketika ditemui di majlis pengumuman kerjasama KRU Music bersama Warner Music dan anak syarikatnya, ADA di pejabat urusan Warner Music Malaysia pada Isnin.

Tambah Dian, dia tidak takut dengan kejadian ibu bapa yang merosakkan kerjaya anak sendiri seperti yang pernah menimpa artis tempatan sebelum ini. 

“Tak dinafikan ada kawan-kawan saya mengalami nasib seperti itu”

“Tapi untuk diri saya, Alhamdulillah ia tidak berlaku kerana ibu bapa dan keluarga saya sangat menyokong.”

“Mereka selalu menuruti apa yang saya mahukan, bagi saya, yang penting kita gembira dengan perkara yang kita lakukan,” katanya.

Selain Dian, KRU Music menampilkan tiga lagi artis baru iaitu Fai Ramli, Timur dan DJ Fateh.

Bergelar Artis Baru KRU Music, Fai Ramli Tak Kisah Dilanda Kontroversi

By News

By Asraf Aided

Penyanyi yang sedang mencipta nama, Fai Ramli tidak melihat kontroversi sebagai satu masalah untuk dirinya.

Menurut Fai, dia mengharapkan kontroversi yang positif tanpa menyentuh perkara-perkara negatif.

“Kalau bab kontroversi, saya okay sahaja asalkan ia tidak menyentuh perkara negatif.”

“Kalau bab kecaman pula,itu saya harus hadapi,kena juga bersedia dengan perkara sebegini,katanya.

Fai berkata demikian ketika ditemui di perjanjian kolaborasi antara KRU Music dengan Warner Music dan ADA di pejabat urusan Warner Music, petang semalam.

Tambah Fai, dia pernah dikritik oleh netizen sebelum ini, namun hanya mengabaikan jika ia tidak memberi manfaat.

“ Sebelum ini saya pernah juga dikritik dari segi nyanyian dan sebagainya,namun saya biarkan sahaja.

“Kalau kritikan itu membina, saya ambil sebagai pengajaran, tetapi kalau terlalu sensitif,saya terus blok sahaja” Katanya.

Ditanya tentang pandangannya tentang gossip bercinta sesama artis, Fai tidak melihat perkara itu sebagai satu cara dia menaikkan nama dalam industri.

“Saya tiada merancang pun untuk berbuat begitu,” katanya ringkas tertawa.

Fai merupakan salah seorang artis di bawah naungan KRU Music dan kini tampil dengan single terbaru berjudul Lagu Rindu.

Ia boleh distrim di semua platform digital dan ditonton menerusi saluran Youtube KRU Music.

Enggan jenama KRU terkubur, Norman latih perantis

By News

By Najiy Jefri

Kuala Lumpur: Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif KRU Music, Datuk Norman Abdul Halim dalam  perancangan untuk mencari dan melatih pengganti bagi jawatan Ketua Pegawai Eksekutif yang digalasnya ketika ini.

Norman, 49, berkata, peranan menerajui syarikat rakaman itu wajar diberi peluang kepada perantis yang agak muda, matang dan berusia sekitar 30-an. 

“Melihat perkembangan arus teknologi masa kini, penting untuk saya melatih mereka yang bergerak aktif dalam media sosial dan digital. Saya tidak mahu nama dan jenama syarikat rakaman KRU terkubur. 

“Kalau boleh di usia sekarang ini, saya mahu sekadar menjadi presiden dan pemerhati perjalanan syarikat ini. Jadi, sekarang saya melatih graduan lepasan universiti menerusi program pengurusan syarikat untuk menjadi perantis pada masa hadapan.

“Ketika ini ada empat orang perantis yang mempunyai potensi untuk menggerakkan label ini. Saya juga ingin memupuk elemen kesetiaan supaya mereka terus kekal bersama syarikat ini,” katanya ketika ditemui pada majlis pengumuman kolaborasi antara KRU Music dan Warner Music.

Selain Norman, majlis terbabit turut dihadiri oleh Pengarah Urusan Warner Music Malaysia, Darren Choy. 

Ditanya mengenai kolaborasi terbabit, Norman percaya pengaruh yang dimiliki Warner Music dalam bidang pengstriman digital mampu meluaskan muzik dan penyanyi di bawah naungan KRU Music secara menyeluruh. 

“Selepas Edry membuat keputusan ke luar negara, saya akui ‘patah sebelah kaki’ untuk menguruskan label ini yang bergerak secara ‘sendiri’.  Malah, tahun 2018 boleh dianggap masa yang mencabar untuk saya dan Yusry mengendalikan label ini.

“Bagaimmanapun, tahun lalu membuka jalan untuk saya berkolaborasi dengan Warner Music selepas mempertimbangkan beberapa pilihan. Saya berharap kerjasama selama tiga tahun ini akan membuahkan hasil yang memberangsangkan,” kata Norman. 

Dalam masa yang sama, KRU Music turut memperkenalkan barisan artis baharu di bawah naungan mereka iaitu Dian Hashim, Fai Ramli, DJ Fateh dan Timur Flores.